Apple har netop lanceret den nye iMac – all-in-one – computer.

Super super designmæssigt smuk, og stoppet med højtydende teknik – 5K Retina-skærm, seneste version af processorer, masser af hukommelse og grafik til billeder, film og lyd-behandling – udover mail, internet osv. naturligvis 😅

Kort sagt, det er lækkert og nyt gear fra Apple, der er opdateret hele vejen rundt.

Og hvad så? ……….. hvad skal du vælge, og duer det til noget?

Nørregaards subjektive og subtile anmeldelse:

Så kom der en ordentlig stak nye iMacs – som vi forventer er pæne – ellers kunne vi ligesågodt lave vores arbejde på en PC – lidt ligesom, hvis Porsche laver et design som en SsangYong Rodius … for så kan vi jo ligesågodt vælge en SsangYong Rodius 😉 (måske ved du hvad jeg mener, måske ikke, men jeg har givet det et forsøg). 

Det står helt for egen holdning, når jeg siger, at hvis du nøjes med en 21” skærm, så har du nok ikke det mest voldsomme behov for noget kraftigt grafisk udstyr – men jeg kan selvfølgelig tage fejl – men så kan du nøjes med at købe den mindste Retina 4K iMac – men gør dig selv den tjeneste, at købe den med 16 GB RAM / hukommelse i stedet for de 8 GB standard. Det koster kun en ekstra investering på kr. 1.376,-, men vil afgjort forlænge levetiden med over et år (og så går der meget længere tid før, du skal sidde og glo på “badeboldsmusen”, der drejer rundt langt og længe, fordi du købte med for lidt hukommelse.

Computeren skal nok følge med det første år, men når der så begynder at komme program- og systemopdateringer, så begynder den at “hænge” – med “badebold”.

Spild af tid og penge – og særligt det første, tid, får du aldrig tilbage igen.

Dernæst – få skiftet den gamle mekaniske harddisk ud med et Solid State Drive, som er over 5 – 6 – 7 gange hurtigere. Det skal også gøres fra starten, for computeren er praktisk taget umulig, at adskille efterfølgende for almindelige dødelige, og vil du nøjes, så få sat et 256 GB Solid State Drive i til kr. 1.376,- – og skal du bruge mere plads, så køb en ekstern harddisk – du skal alligevel også have plads til en backup af systemet og programmerne.

…. du får en langt federe computer i de næste 5 – 6 – 7 år, hvis du gør dit hjemmearbejde ordentligt fra starten.

27” iMac’en er et mesterværk, som er boostet godt op, men hvilken skal du vælge – der er 3 modeller, og oceaner af kombinationsmuligheder.

Kort sagt, hvis du bare gerne vil have en 27” skærm på computeren, og ellers skal lave det samme som, hvis du kunne nøjes med en 21” –  som f.eks. lidt tjek af PDF-filer, Office 365, mail, regnskab, internet, lidt hjemme-foto/film osv., så skal du måske bare vælge den mindste 27” iMac … dog med minimum 16 GB RAM igen (og her kan du nøjes, for RAM kan opgraderes senere om nogle år, hvor det sikkert også er blevet billigere) – OG IGEN – skift disken til et Solid State Drive – det koster ikke alverden, men gør en alverden til forskel.

Jeg er iøvrigt slet ikke begejstret for Fusion Drives. De er lidt af hvert, og så alligevel ingenting. Det skal være hurtigt – men billigt. Kraftigt – men billigt. Pænt – men billigt. Stor – men let. Det bedste – men billigt. NEJ, det går ikke – kvalitet koster lidt ekstra – sådan er det, og her bliver du langt mere tilfreds med et Solid State Drive (jeg har til dato aldrig mødt en, som synes Solid State Drives er for hurtig 😂).

Vi har været lidt udfordrede på Fusion Drives. De har reparationsmæssigt bøvlet noget mere end Solid State Drives, så better safe than sorry – og så går det bare meget hurtigere.

Investeringen er under kr. 15.000,-, og holder den i 6 år giver det ca. kr. 2.500,- pr. år for en fair fed computer (til sammenligning koster lorteudgaven kr. 2.133,- pr. år … hvis du holder den ud sålænge).

Arbejder du med ADOBE eller film (og andet tungt stuff), så kigger vi ikke på den mindste, og heller ikke den i midten. Hvad ligner er det i øvrigt, at komme med så sølle en midtermodel, som giver snyde-indtryk af at være billigere end top-modellen. Den kommer standard med 1 TB Fusion Drive til kr. 14.239,20 og sætter vi samme disk i som i den største – 2 TB Fusion Drive – så stiger prisen til kr. 15.615,20 …. Det er kroner 784,00 mindre end den største, som har et væsentligt kraftigere grafikkort til billeder og film mm. PLUS processoren er en 9. generations 3,7 GHz (i stedet for 8. generations 3,1 GHz).

DERFOR; KØB ALDRIG MIDTER-MODELLEN !!!

“Go for the big one” – BUT ……

– skift igen fra Fusion Drive til Solid State Drive – 512 GB eller 1 TB (eller mere) – afhængigt af, hvorvidt du skal arbejde “lokalt” eller på en server (hvis du ikke forstår sondringen, så er det lykkeligvis nok irrelevant for dig 😜 ellers bare spørg).

– få sat noget mere hukommelse / RAM i maskinen – 8 GB RAM “forslår som en skrædder i helvede” (helt utilstrækkeligt – som 4 nye Viborg-dæk på en sprit-neues Ferrari på en nyasfalteret Nürburgring – formålsløst). 32 eller 64 GB RAM / hukommelse er mere på sin plads. InDesign æder alt det RAM den kan, så fyld endelig på – det skal holde i mindst 4 år.

– Og laver du film og 3D/4D hele dagen – så sæt det store grafikkort i – det håndterer simpelthen dine store mængder af data hurtigst muligt.

TÆNK: 

En superkraftig “boosted” 27” iMac har en investering i omegnen af kr. 25.000,- til kr. 32.000,- (+/-), og den skal holde en 5 – 6 år, så det er omkring kr. 400,- pr. måned …. – ret imponerende lidt, når vi selv koster firmaerne kr. 260 – 460 pr. arbejdstime 🤔 – og en helgardering på funktionssiden i f.eks. 4 år laves til under kr. 299,- pr. år – og det med fuld garanti 🤗

Vil I ikke afsætte mønten til f.eks. 5 – 10 eller 20 maskiner, kan den gode investering (for det er det den er) som regel altid finansieres på Apples rentefrie leje/leasingkampagner – just ask.

Alle priser nævnt er excl. moms. Holdninger og meninger er Nørregårds subjektive betragtninger, og baseres på mere end 20 års personlige erfaringer med Apple, it-systemer, computere, udstyr til produktion, hjemmebrug osv., og du skal ingenlunde være enig i betragtningerne, men tage det som Nørregårds ærlig vurdering af udstyret – “bang per buck” – og du er altid velkommen, til at kontakte os, for en nærmere snak om Jeres behov, finansiering og hvad der ellers har betydning i Jeres produktion, kontor eller hjemme.

Kontakt en af dine sædvanlige 3 kontaktpersoner eller brug vores VIP-mail: vip@clarus.dk – eller telefon: 70232200.

Nørregaard Henneke